Mai rohanó világunkban egyre elterjedtebbek a mozgásszervi problémák, és a különböző degeneratív gerinc betegségek (ízületi fájdalmak, kopások, meszesedések, porckorong problémák stb.). Fájdalmaink többnyire annak köszönhetőek, hogy egyre jobban kihasználjuk és elhanyagoljuk a testünket. Keveset mozgunk, munkánk során túlterheljük, megerőltetjük magunkat. A táplálkozásunkra sem fordítunk megfelelő figyelmet. Többnyire alacsony beltartalmi értékű ételeket fogyasztunk. Figyelmen kívül hagyjuk a folyadékbevitelt, nem iszunk elegendő mennyiségű vizet, és ami még talán ennél is fontosabb nem pihenünk eleget.

A fájdalmak okai

Manapság egész nap ülünk az irodában, autóban vagy megterhelő fizikai munkát végzünk. Ülés közben nehezen tudunk több órán keresztül a gerincnek kedvező helyzetben lenni. Óhatatlan hogy begörnyedünk és ez az állapot kényszertartást, a gerincegyensúly megbomlását eredményei, ami az izmok görcsös feszülését idézi elő és ez számtalan fájdalom, degeneráció oka lesz.

A feszült izmokban csökken a vérkeringés, egyre kevesebb oxigént tudnak felvenni az izomsejtek, romlik az anyagcsere, felhalmozódnak a salakanyagok és ennek köszönhetjük a fájdalmainkat.

A számítógép előtt ülve a tartásunk hanyaggá válik, a vállak előre esnek, az elülső delta izmok és a mellizmok megfeszülnek, a hátizmok megnyúlnak, elernyednek, elgyengülnek. A trapéz izom felső és középső része a fejbiccentő izommal együtt túlterhelődik, és rövidül. Ennek az előreesett testtartásnak a következménye, hogy terheltté válnak a gerinc kisízületei, a test középvonala előrébb kerül, a csigolyák terhelése megváltozik, annak közepéről a nyomás előrébb kerül, emiatt a hátsó része nyílik és a csigolyákat borító  hátsó szalagok lazábbá válnak, megnyúlnak, ezzel lehetőséget teremtenek a porckorongsérv kialakulására. Kezdetben protrusió és prolapsus, később discus hernia és rosszabb esetben kiszakadt sérv hernia ruptura jelentkezhet. Ez a megbomlott gerincegyensúly azonban mielőtt porckorongsérvhez vezet, évtizedekkel előtte a deréktáj izomzatának túlterhelésében, fájdalmak formájában, változó rendszerességgel jelentkezik. A gerinc megbomlott statikájáért tehát a helytelen testtartást, a túlzottan egyoldalúan végzett munkát, értve ez alatt, hogy aki pl. jobb kezes, az a jobb oldali testfél izomzatát fokozottabban használja és emiatt egyértelműen ez az oldal könnyebben befeszül és itt fokozottabban jelentkezik majd az elhasználódás. - És itt jegyezném meg, hogy ez az izomegyensúly eltolódás fogja okozni később a keresztcsont sacroiliacalis izületének (SI izületi blokk) az elcsúszását.

Ebből az elcsúszásból az következik majd, hogy az egyik vagy másik végtag rövidebb lesz ami az izmok, ízületek még fokozottabb görcsösségét fogja eredményezni az alsó és felső testben egyaránt. Mivel az erősebb izmokat fogjuk jobban használni, ezért azok jobban terhelődnek, hamarabb fáradnak, gyorsabban sérülnek és az ezekkel kapcsolatos izületek hamarabb kopnak. Ennek az aszimmetriának köszönhető, hogy a degenerativ mozgásszervi megbetegedések, kopások, meszesedések, akár évtizedekkel hamarabb jelentkeznek.

A kényszertartás álló munka esetén is megbontja a gerincoszlop statikáját, átalakítja a fiziológiás görbületeket. Nagy terhelésnek teszi ki a csigolyákat, csökken a porckorongok víztartalma és az ízületek is egyre jobban terhelődnek és kopnak.

Előfordulhat az is, hogy az ember nem végez se ülő sem pedig álló munkát, nyugodt életet él,rendszeresen jár sportolni, mégis fájdalmai vannak. Az okot a gerinc állapotánál kell keresni. Nagy valószínűséggel gyerekkora óta gerincferdülése, vagy valamilyen veleszületett anatómiai elváltozása van. Ez az állapot az évek során egyre feszültebb izomzatot eredményez. A túlzott mozgással, sporttal még nagyobb terhelésnek tesszük ki az izmaink és izületeink.

A kezelés során visszaállítom a gerincegyensúlyt és a test szimmetriát, lazítom az izmokat, korrigálom a rövidüléseket és az elcsúszásokat. Az izmokat nyújtom ezáltal lehetővé teszem a vér szabad áramlását ami regenerálja a sejteket és azok anyagcseréjét.