Mai rohanó világunkban egyre elterjedtebbek a mozgásszervi problémák, és a különböző degeneratív gerinc betegségek (ízületi fájdalmak, kopások, meszesedések, porckorong problémák stb.). Fájdalmaink többnyire annak köszönhetők, hogy egyre jobban kihasználjuk és elhanyagoljuk a testünk. Keveset mozgunk, vagy éppen megerőltetjük magunk. A táplálkozásunkra nem fordítunk megfelelő figyelmet. Többnyire alacsony beltartalmi értékű ételeket fogyasztunk. Figyelmen kívül hagyjuk a folyadékbevitelt, és ami még talán ennél is fontosabb nem pihenünk eleget.

A fájdalmak okai

Természetesen sokat lehetne beszélni a fentiekről, de nézzük meg a leglényegesebb kiváltó okokat. Civilizált társadalmunkban többnyire ülünk az irodában, az autóban vagy megterhelő fizikai munkát végzünk. Ülés közben nehezen tudunk több órán keresztül a gerincnek kedvező helyzetben lenni. Óhatatlan hogy begörnyedünk és ez az állapot kényszertartást, a gerincegyensúly megbomlását eredményezi, ami az izmok görcsös feszülését idézi elő és ez számtalan fájdalom, és degeneráció oka lesz.

A feszült izmokban kevesebb vér kering, az izomsejtek, egyre kevesebb oxigénhez jutnak, romlik a sejtanyagcsere, felhalmozódnak a salakanyagok az izomszövetben és ennek köszönhetjük a fájdalmakat.

Nézzük meg mi történik a számítógép előtt ülve abban az esetben, ha nem figyelünk a testtartásra. A tartásunk röviddel a leülés után hanyaggá válik, domborodik a hátunk, mert nem vagyunk képesek egyenesen tartani magunk. Kevesebb energiába kerül, ha engedünk a gravitációnak. Tehát a vállak előre esnek, az elülső delta izmok és a mellizmok megfeszülnek, a hátizmok megnyúlnak, elernyednek. A trapéz izom felső és középső része a fejbiccentő izommal együtt túlterhelődik, és rövidül. Ennek az előreesett testtartásnak a következménye, hogy a test középvonala előrébb kerül, a csigolyák terhelése megváltozik, annak közepéről a nyomás előrébb kerül, emiatt a hátsó része nyílik és a csigolyákat borító  hátsó szalagok lazábbá válnak, megnyúlnak, ezzel lehetőséget teremtenek a porckorongsérv kialakulására. Kezdetben protrusió és prolapsus, később discus hernia és rosszabb esetben kiszakadt sérv, un. hernia ruptura jelentkezhet. Ez a megbomlott gerincegyensúly, kényszertartás azonban mielőtt porckorongsérvhez vezet, évtizedekkel előtte kezdetben időszakos, majd később rendszeres fájdalmak formájában jelzi valami nincs rendben.

A kényszertartás álló munka esetén is bekövetkezhet. A nehéz vagy éppen könnyű fizikai munka során is képesek vagyunk hanyag testtartásban lenni. Ez ugyanúgy megbontja a gerincoszlop statikáját, átalakítja a fiziológiás görbületeket. Nagy terhelésnek teszi ki a csigolyákat, csökken ezáltal a porckorongok víztartalma és az ízületek is egyre jobban terhelődnek és kopnak.

Előfordulhat az is, hogy az ember nem végez se ülő sem pedig álló munkát, nyugodt életet él, rendszeresen jár sportolni, mégis fájdalmai vannak. Az okot mégis a gerinc állapotánál kell keresni. Lehetséges gerincferdülése, vagy valamilyen veleszületett anatómiai elváltozása van.  A túlzott mozgással, vagy sporttal még nagyobb terhelésnek teszi ki mozgatórendszerét és ahol gyengébb a rendszer ott előbb vagy utóbb kibukik a probléma.

A GVT során törekszem a gerincegyensúly visszaállitására és pozitivan befolyásolom a testszimmetriát, lazítom az izmokat, oldom a rövidüléseket és az izületi blokkokat. Az izmok nyújtásával lehetővé válik a vér szabad áramlása, ami elősegiti a sejtregenerációt és a megfelelő anyagcserét.