Mai rohanó világunkban egyre elterjedtebbek a mozgásszervi problémák, és a különböző degeneratív gerinc betegségek (ízületi fájdalmak, kopások, meszesedések, porckorong problémák stb.). Fájdalmaink többnyire annak köszönhetőek, hogy egyre jobban kihasználjuk és elhanyagoljuk a testünket. Keveset mozgunk, munkánk során túlterheljük, megerőltetjük magunkat. A táplálkozásunkra sem fordítunk megfelelő figyelmet. Többnyire alacsony beltartalmi értékű ételeket fogyasztunk. Figyelmen kívül hagyjuk a folyadékbevitelt, nem iszunk elegendő mennyiségű vizet, és ami még talán ennél is fontosabb nem pihenünk eleget.

A fájdalmak okai

Manapság egész nap ülünk az irodában, autóban vagy megterhelő fizikai munkát végzünk. Ülés közben nehezen tudunk több órán keresztül a gerincnek kedvező helyzetben lenni. Óhatatlan hogy begörnyedünk és ez az állapot kényszertartást eredményez, ami az izmok görcsös feszülését idézi elő és ez számtalan fájdalom, degeneráció oka lesz.

A feszült izmokban csökken a vérkeringés, egyre kevesebb oxigént tudnak felvenni az izomsejtek, romlik az anyagcsere, felhalmozódnak a salakanyagok és ennek köszönhetjük a fájdalmainkat.

A számítógép előtt ülve a tartásunk hanyaggá válik, a vállak előre esnek, az elülső delta izmok megfeszülnek, a hátizmok megnyúlnak, elernyednek, elgyengülnek. A csuklyás izom és a fejbiccentő izom túlterhelődik, terheltté válnak a csigolyák kisízületei, és a szalagok is lazábbá válnak. Felborul a testszimmetria és lassan ez a hanyag tartás a deréktájék izomzatát is túlterheli. A csigolyák elülső részei nyomás alá kerülnek, ennek hatására megbomlik a gerinc szerkezete és elindul a porckorongok előboltosulása (protrusio, prolapsus) majd a sérvesedés (discus hernia). A gerinc megbomlott statikája számtalan degeneráció forrása lehet. Ez az aszimmetrikus izomzat okozza a keresztcsont elcsúszását is (SI ízületi blokk).

Az elcsúszásból következik az is, hogy az egyik vagy másik végtag rövidebb lesz ami az izmok, ízületek görcsösségét fogja fokozni. Mivel az erősebb izmokat fogjuk jobban használni, ezért ezek jobban terhelődnek, hamarabb fáradnak, jobban kopnak, míg azok, melyeket kevésbé használjuk elgyengülnek. Ennek az aszimmetriának köszönhető a gerincferdülések nagy része, és szinte minden kopásos gerincbetegség, mivel vérkeringési zavar alakul ki a gerincet körbevevő izmokban.

A kényszertartás álló munka esetén is megbontja a gerincoszlop statikáját, átalakítja a fiziológiás görbületeket. Nagy terhelésnek teszi ki a csigolyákat, csökken a porckorongok víztartalma és az ízületek is egyre jobban terhelődnek és kopnak.

Előfordulhat az is, hogy az ember nem végez se ülő sem pedig álló munkát, nyugodt életet él,rendszeresen jár sportolni, mégis fájdalmai vannak. Az okot a gerinc állapotánál kell keresni. Nagy valószínűséggel gerincferdülése, vagy veleszületett anatómiai elváltozása van az illetőnek. Ez az állapot az évek során egyre feszültebb izomzatot eredményezett. A túlzott mozgással, sporttal még nagyobb terhelésnek tesszük ki az izmokat és az izületeket azok egyre jobban túlterhelődnek, kopnak.

A kezelés során visszaállítom a test szimmetriáját, lazítom az izmokat, korrigálom a rövidüléseket és az elcsúszásokat. Az izmokat nyújtom ezáltal lehetővé teszem a vér szabad áramlását ami regenerálja a sejteket és azok anyagcseréjét.