A víz ízületvédő szerepe

A víz ízületvédő szerepe

Az ízületi fejet és ízületi vápát porcszövet borítja, az ún. üvegporc, amely nagyon sima anyag, és sok vizet tartalmaz. Egy jól nedvesített porcban a súrlódásból eredő károsodás minimális. Egy vízhiányos porcban a súrlódásból adódó kopás nagyobb mértékű. A csontok végét borító porcsejtek pusztulása és újra képződése eltérő sebességű lehet.

A porc vízigényét az ízületi tokot tápláló véredények elégítik ki.

Ha nem jut elegendő víz az üvegporcsejtek táplálására, akkor a csontvégek a nyomás hatására fájni kezdenek. Ez figyelmeztetés: kezdetben ez a fájdalom azt jelzi, hogy az ízület nem jól hidratált, vagyis nincs benne elegendő víz. Ezt a típusú fájdalmat úgy lehet kezelni, hogy szabályos időközönként megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk el. Ugyanis ha több vizet iszunk, akkor a vérünk hígabbá válik, és könnyebben ellátja vízzel az ízületeket. A porc vízzel telített lesz és az ízületi résbe bejut a víz. Ezáltal lesz kenőanyag a két csontvég között, és biztosítja, hogy a csontok fájdalommentesen elmozdulhassanak egymáson.

Ha ez az igényük tartósan nem elégül ki, azaz folyamatos a vízhiány, akkor az ízületek súlyosan károsodni fognak. A porcok elkopnak egészen a csontok végéig és kialakul a csontízületi gyulladás.

Tudatos megfelelő mennyiségű vízfogyasztással rengeteget tehetsz ízületeid egészségéért!