Gyakori problémák

Amikor még "csak" időnként jelentkezik nyak, hát, vagy derékfájás...

Minden esetben jelzés értékű, valamilyen degeneratív folyamat elindulását jelzi az adott területen. A fájdalom utal a csigolyák állapotára, az esetleges elcsúszásukra, a mély izmok merevségére, asszimmetriájára. A tartós fájdalmak anyagcsereproblémák miatt alakulnak ki, ugyanis a rendszeres túlterheléstől, hanyag tartástól, befeszülnek, összehúzódnak az izmok, tejsavasodnak, majd fájdalmassá válnak. Amennyiben a fájdalom kialakulásának az elején foglalkozunk a problémával, gyorsan megállíthatjuk, és visszafordíthatjuk a kóros folyamatokat.

Végtagba lesugárzó fájdalmak és zsibbadások ha még nincsenek, annyit jelent, hogy a probléma még nincs elhatalmasodva, egy szakszerű, nyomó- gyúró, testszimmetria visszaállító masszázzsal (Yumeiho ®) időben megelőzhető minden komolyabb degeneráció. Ebben a fázisban még 100%-os a gyógyulás. Időben felhívva a figyelmet a helyes testtartásra, és a testalkatnak megfelelő rendszeres testmozgásra, csirájában elfolythatjuk a későbbi panaszok kialakulását.

Amikor már egyre gyakrabban és erősebben fáj a nyakunk, hátunk és derekunk, de karba vagy lábba még nincs lesugárzó fájdalom vagy zsibbadás...

A rendszeresen visszatérő erős, éles, nyilalló de még végtagba lesugárzó fájdalmakat és zsibbadást nem okozó nyak, hát és derékfájdalmat, már komolyabban kell venni. A deréktájon az esetek többségében hirtelen előforduló erős fájdalmat és az azzal járó kényszertartást, amikor úgy áll az ember mint egy kérdőjel, lumbágónak nevezzük. Ebben az esetben már több kezelésre van szükség ahhoz, hogy visszaállítsuk a helyes izomtónust, és a nyomás alatt lévő porckorongok és ízületek is rendezett helyzetbe kerüljenek. Sajnos ez az állapot már a porckorongok előrehaladott degenerációjára utal. Amennyiben elhanyagoljuk és nem kezeltetjük, vagy nem foglalkozunk a problémával, csak a gyógyszereket szedjük minden egyes becsípődésnél, elősegítjük a porckorongsérv és az ízületi gyulladások kialakulását. A tartós fájdalom a nyaki szakaszon is porckorongprobléma, és ízületi túlterhelés következménye. Lazítani kell a mély nyakizmokat, erősíteni a megnyúlt, elgyengült hátizmokat.

Amikor már a végtagok felé sugárzó fájdalmat vagy zsibbadást is tapasztalunk...

Több okból kifolyólag érezhetünk végtagba sugárzó fájdalmat vagy zsibbadást. Okozhatja a gerinccsatorna szűkülete (spinalis stenosis), csigolya elcsúszás (spondylolisthesis, spondylolysis) vagy porckorongsérv (discus hernia), hétköznapi nevén gerincsérv is. Ezek a gerincdegenerációk általában hosszú idő alatt alakulnak ki, akár 10-20 év ülő-, vagy megerőltetett fizikai munka eredményeként, de balesetből kifolyólag is egyik pillanatról a másikra kialakulhatnak, és akár halmozottan is jelentkezhetnek. A lábba sugárzó fájdalmakat isiásznak, a karba sugárzókat hexensussznak nevezzük. A fájdalmakhoz társulhat zsibbadás, érzéskiesés vagy ritkábban izomsorvadás és bénultságérzés is. Utóbbi két tünet esetében sürgősen orvoshoz kell fordulni, az általam végzett masszázsterápia ilyen esetben már nem hozhat megoldást.

Napjainkban a gerincpanaszok nagy részét a porckorongsérv okozta fájdalom teszi ki.

A porckorongsérv (gerincsérv) nem más, mint a csigolyák közti rugalmas anyag kitüremkedése. Egy kicsit a porckorongról (discus): két részből áll, van egy külső erős, elasztikus rostokból körkörösen felépülő rész, mely a forgásból és a mozgásból adódó terhelések eloszlatásában játszik fontos szerepet (anulus fibrosus). A korong belsejében egy lágy laza állapotú mag rész van, (nucleus pulposus), mely a discuson belül a nyomás kiegyenlítését végzi. A gerinc mozgásakor a porckorongban található belső mag előre-hátra mozog, így próbálva kiegyenlíti a csigolyákra ható terheléseket.

Amennyiben a külső korongon repedések keletkeznek, a mag mozgása is nagyobb méreteket ölthet és kialakulhat a porckorongsérv, mely lényegileg a porckorong kocsonyás magjának betüremkedése a rostos gyűrű rétegeinek szakadásai közé. Kezdeti szakaszban, amikor még csak kicsit türemkedett ki a porckorong prolapsusról, előboltosulásról beszélünk. Később amikor már nagymértékben előrehalad a kitüremkedett állapot porckorongsérvről, discus herniáról. Ebben az esetben a sérv már kizáródott és csak komoly munka után számíthatunk arra, hogy teljes mértékben visszahúzödjon és tartósan rendeződjön a probléma. A kitüremkedés beszűkítheti a gerinccsatornából kilépő ideggyököt, így az ideggyök folyamatosan irritálódhat, nyomás alá kerülhet. Ennek hatására az begyullad, megduzzad, s így még szűkebb lesz a rendelkezésére álló hely, vagyis intenzívebb lesz a fájdalom. A fájdalom hatására az izmok is összehúzódnak, vagyis a szervezet úgy védekezik, hogy leszűkíti az adott rész mozgathatóságát. A kitüremkedés mértékétől és a problémás csigolya elhelyezkedésétől függően a fájdalom sugározhat karba, ujjakba, derékba, farba, combba, illetve a lábszárba is.

Az általam alkalmazott masszázsterápiával nyújtó hatást gyakorlok a gerincoszlopra, melynek következtében a csigolyák által összezárt, kitüremkedett porckorong lassan elkezd visszahúzódni eredeti helyére, és megszűnik az idegekre feszülő nyomás. Abban az esetben, ha a porckorong már kiszakadt állapotban van, finom nyújtó mozdulatokkal elő lehet segíteni a kocsonyás állomány visszahúzódását.