Porcerősítő hatóanyagok

Porcerősítő hatóanyagok

A porckopás megelőzésére, valamint a már meglévő porckopás kezelésére számos porcerősítő hatóanyag áll rendelkezésre, hogy segítse megőrizni vagy visszaállítani az ízületben található porcszövet megfelelő struktúráját, rugalmasságát, és egészségét. A következőkben szeretném a legfontosabbakat felsorolni.

Glükozamin

A glükozamin csökkenti az ízületi fájdalmat és gyulladást a porclebontó és gyulladást okozó enzimek gátlása révén. Helyreállítja a porc alapanyagcseréjét, így alkalmazásával a károsodott ízületi porc fokozatosan regenerálódik és újraképződik. Fájdalomcsillapító és porcépítő hatása nem azonnal a szedés elkezdését követően alakul ki, hanem nagyjából kb. 2 hétre van szükség ahhoz, hogy érezhető porcépülés következzen be. Amennyiben egy kúrát végig szed, ami megközelítőleg 3 hónap, elvárhatja tőle hogy ugyanannyi ideig meg is maradjon a felépült porcmennyiség.

Kondroitin

A porcerősítő kondroitin erős vízmegkötő képessége révén segít helyreállítani a porckopás során elvesztett rugalmasságot, víztelítettséget, így segíti a tápanyagok eljutását a porcsejtekhez, ami azért nagyon fontos, mert a porcnak nincs saját vérellátása, a tápanyagokhoz a porcsejtek csak a víztelített tereken keresztül tudnak hozzájutni. A szükséges alkotórészeket a porc az ízületben található ízületi folyadékból veszi fel. Ebben az esetben a vér az ízületi tokba viszi be a kondroitint és onnan kerül be az ízületi térbe.

Hialuronsav és kollagén

A hialuronsav az ízületi folyadék egyik alapanyaga, vízmegkötő képességével segíti az ízületi folyadék viszkozitásának fenntartását. Porcerősítő hatása úgy nyilvánul meg, hogy az ízületben találkozó porcfelszínek között kenőanyagként működik, így megakadályozza, hogy a porcfelszínek egymáshoz dörzsölődjenek, megkopjanak. A kollagén porcerősítő hatását a felépítésének köszönheti, ugyanis a rugalmas rostok hálózatot alkotva teret biztosítanak a vízmegkötő kondroitinnak és glükozaminnak.

Mangán, kalcium, vitaminok

A mangán egy esszenciális nyomelem, és többek között olyan enzimek működéséhez elengedhetetlen, melyek a porcszövet felépítéséhez szükségesek. Fontos porcerősítő anyag még a kalcium és D3-vitamin, melyek a csontok egészségét segítik, a C-vitamin, amely pedig a porcerősítő kollagén termelését, valamint jobb beépülését támogatja.

Víz

A víznek is kiemelt porcerősítő szerepe van, ugyanis a porcszövet több mint 50%-a víz, így nagyon fontos, hogy minden nap 2,5-3 liter folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vízformájában.
A már kialakult porckopás kezelésénél, vagy a legjobb ha megelőzés céljából porcerősítő étrend-kiegészítőket szedünk évente 2 alkalommal 2-3 hónapos kúraként. Sportolók esetében rendszeresen ajánlottak ezek a készítmények.
Fontos a megfelelő étkezés és testmozgás. Őrízzük meg az optimális testsúlyt, hiszen a súlytöbblet jelentős terhet tesz az ízületekre, ami által sérülékenyebbé válhatnak. Mozgás hatására megerősödnek az ízületek és az azokat körülvevő izmok is, ami segít csökkenteni a porckopás kialakulását, vagy romlását. Fontos a testmozgás előtti alapos bemelegítés, mellyel megelőzhetőek a sportsérüléseket.