Porckopás, arthrosis formái és felismerése

Porckopás, arthrosis formái és felismerése

Elsődleges porckopás, arthrosis esetén külön kiváltó ok nélkül, lassan, észrevétlenül fogy el az ízületi porc a beteg ízületből. Az elsődleges porckopás és arthrosis igazi oka ismeretlen, az eddigi kutatási eredmények alapján feltételezhető, hogy öröklött genetikai tényezők, bizonyos anyagcsere-rendellenességek, illetve az ízületi folyadék összetételének hátrányos megváltozása áll a jelenség hátterében. Ezért a porckopás, arthrosis elsődleges formáját természetes folyamatnak tartjuk, mely az öregedési folyamat része.

Bővebben >

Kiket érint a porckopás és az arthrosis?

Kiket érint a porckopás és az arthrosis?

Magyarországon becslések szerint mintegy 1-1,5 millió ember szenved a porckopás, az arthrosis valamelyik formájában. A porckopás általában nem a fiatalokra jellemző. Idősebb korban azonban a porckopás és az arthrosis sok embert érint. Az évek múlásával az emberi test fokozatosan elhasználódik. 65 év felettiek körében röntgenvizsgálattal minden esetében kimutathatóak a porckopás, az arthrosis elváltozásai, ezek azonban nem minden esetben járnak fájdalommal: ennek oka, hogy a szervezet sokféle módon képes kompenzálni az ízületi károsodásokat.

Bővebben >

Porcerősítő hatóanyagok

Porcerősítő hatóanyagok

A porckopás megelőzésére, valamint a már meglévő porckopás kezelésére számos porcerősítő hatóanyag áll rendelkezésre, hogy segítse megőrizni vagy visszaállítani az ízületben található porcszövet megfelelő struktúráját, rugalmasságát, és egészségét. A következőkben szeretném a legfontosabbakat felsorolni.

Bővebben >