Kiket érint a porckopás és az arthrosis?

Kiket érint a porckopás és az arthrosis?

Magyarországon becslések szerint mintegy 1-1,5 millió ember szenved a porckopás, az arthrosis valamelyik formájában. A porckopás általában nem a fiatalokra jellemző. Idősebb korban azonban a porckopás és az arthrosis sok embert érint. Az évek múlásával az emberi test fokozatosan elhasználódik. 65 év felettiek körében röntgenvizsgálattal minden esetében kimutathatóak a porckopás, az arthrosis elváltozásai, ezek azonban nem minden esetben járnak fájdalommal: ennek oka, hogy a szervezet sokféle módon képes kompenzálni az ízületi károsodásokat.

Az arthrosis, a porckopás a túlsúlyosak közül minden második embert érinti. Az OECD friss jelentése szerint csaknem minden második magyar túlsúlyos vagy elhízott. A számok fényében nem meglepő, hogy a derékfájást és a csontritkulást követően a harmadik leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedés a porckopás, arthrosis hazánkban ma már népbetegségnek számít. Az ízületeink – funkciójukból fakadóan – rettenetes terhelésnek vannak kitéve, a porckopás, arthrosis kialakulásának valószínűségét pedig minden plusz kiló növeli.

A porckopás kapcsán jó tudnunk, ha valakinek 10 kg súlyfeleslege van, a boka-, a térd- és a csípőízületére 60 kg-nak megfelelő plusz teher nehezedik. Addig, amíg járás közben „csak” 6–os szorzóval kell számolnunk, a futás ennél is nagyobb terhet ró az ízületeinkre, ezzel megsokszorozva a porckopás, arthrosis kialakulásának esélyét! Gondoljuk el: az ember egy nap megtesz 10 ezer lépést – átlagosan ennyit nap, mint nap megteszünk. 10 ezerszer 60 kiló, az 600 tonna. Tehát, egy ember 10 kiló súlyfölösleggel 600 tonnát rak ízületeire naponta!

A porc állapotát a mozgásszegény életmódon kívül tehát a túlzott igénybevétel is veszélyezteti. A versenyszerűen sportolók esetében az aktív és megerőltető mozgás a porc túlzott megterhelésével jár, mely idővel az arthrosis és a porckopás megjelenésével jár. Az Észak- Amerikai Radiológiai Egyesület éves találkozóján került a nyilvánosság elé, hogy azok, akik versenyszerűen sportolnak, folyamatosan szenvednek komoly térdsérüléseket, folyadék-felgyülemlést a csontvelőben, valamint ínszalag- és porcsérüléseket. A kutatók szerint az ilyen jellegű sérülések drasztikusan megnövelik az arthrosis és a porckopás kialakulásának kockázatát.

Porckopás, arthrosis kialakulásának okai

Az porckopás, arthrosis pontos oka nem ismeretes. Feltételezik, hogy a porckopás kialakulásához több tényező együttes jelenléte járul hozzá: öröklött tényezők, fokozott terhelés, mint pl. a nehéz munka, a már említett versenyszerű sport, vagy az elhízás és az ízületek sorozatos, panaszt esetleg nem is okozó sérülései, melyek szintén lehetnek következményei nehéz munkának, versenyszerű sportnak, a természetes öregedésnek, vagy az izomgyengeségnek egyaránt.

Egyes kutatók szerint a porckopás és az arthrosis, a mechanikus stressznek köszönhető, mely a porcsejtek sérüléséhez, az pedig enzimek sejtekből való fokozott kiszabadulásához vezet. Ha ezek az enzimek egészséges mennyiségben szabadulnak fel, a porc anyagai olyan mértékben bomlanak le, amilyen mértékben fel tudnak épülni. A porckopás és az arthrosis akkor következik be, ha túl sok enzim szabadul fel, a porc gyorsabban bomlik el, mint ahogy vissza tud épülni.